Tussenjaar en ouders

Vasthouden of loslaten?

Het nemen van een tussenjaar is een belangrijke beslissing die veel jongeren overwegen. Het vasthouden versus loslaten dilemma kan echter voor spanningen zorgen tussen ouders en jongeren. Het is essentieel dat beide partijen open communiceren, begrip tonen en samenwerken bij het nemen van deze beslissing. Met de juiste planning, ondersteuning op afstand en vertrouwen kunnen ouders hun kinderen met een gerust hart laten gaan en kunnen jongeren optimaal profiteren van deze waardevolle ervaring.

Wij kunnen uw zorgen op dit gebied natuurlijk niet wegnemen. Dat hoeft ook niet, het zijn namelijk heel normale en gezonde emoties. Wat wij wel doen is uw kind in een veilige omgeving opvangen en samen met een groep jonge mensen gaan wij ze een hele mooie en leerzame tijd aanbieden.

“If you love someone set them free”, Sting

Ware woorden, maar niet minder makkelijk als je het zelf mee maakt. Toen ik zelf na twee “mislukte” studies niet meer wist hoe ik van de bank af moest komen, schoof mijn moeder mij een ticket naar Israël onder de neus. “Ga maar eens een poosje werken en nadenken over je toekomst”, zei ze.

Ik besef me steeds vaker hoeveel ik aan die woorden gehad heb. Toen ik terugkwam van mijn tussenjaar reis heb ik meteen een studie opgepakt en na vier jaar succesvol afgerond.

Is een tussenjaar goed voor mijn kind?

Jazeker! Meerdere studies tonen aan dat een periode in het buitenland heel erg goed is voor de persoonlijke ontwikkeling van jonge mensen. Een reis tijdens het tussenjaar leidt tot minder studie uitval en betere studieresultaten. Alleen als uw kind al heel zeker is en geen hulp bij zijn studiekeuze nodig heeft en staat te popelen om met zijn of haar studie te beginnen, is het antwoord, nee. Maar in dat geval was u waarschijnlijk niet op deze site terecht gekomen.

Wat kost het wel niet?

Hoewel plm. 2795 euro (in het geval van Bonaire) op het eerste gezicht veel geld lijkt, valt het eigenlijk mee als u zich beseft dat uw kind voor plm. 65 euro per dag op een tropisch resort verblijft, dat er 24/7 Nederlandse begeleiding bereikbaar is, dat er allerlei activiteiten georganiseerd worden en dat er ook nog een professioneel coachingstraject doorlopen wordt. Voor dit bedrag kunt op een gemiddelde camping in Italië alleen uw tent opslaan.

Mogen wij ook langskomen?

Natuurlijk bent u van harte welkom om uw kind te komen bezoeken. U heeft meteen een hele goede smoes om zelf ook even lekker op reis te gaan . Veel ouders gingen u dan ook al voor. Wij adviseren wel om uw reis aan het eind van de Break van uw kind te plannen. Op deze manier kan uw kind het gehele programma volgen en hoeft ze niet te kiezen tussen u en haar of zijn TussenjaarBreak.

We stellen het ook op prijs om op de hoogte gebracht te worden als u langs wilt komen. Onze eerste verantwoordelijkheid ligt bij het welbehagen van uw kind en daarom bespreken wij ook altijd even met de Breakers hoe ze er tegenover staan als u langskomt. Wij hopen op uw begrip voor deze visie.

“Voordat mijn dochter op reis ging was ze niet vooruit te branden en lag ze te hele dag met haar iPhone op de bank. Nu zie ik een stralende jonge vrouw met heel veel energie. Ze heeft een baantje gevonden en volgend jaar gaat ze studeren trotse moeder van een Breakster.

×