Tijdens je tussenjaar naar het buitenland?

Het nemen van een tussenjaar is tegenwoordig een populaire keuze onder jongeren. Het biedt de mogelijkheid om even afstand te nemen van de schoolbanken en jezelf verder te ontwikkelen op andere vlakken. Een veelvoorkomende wens tijdens zo’n tussenjaar is om naar het buitenland te gaan en nieuwe culturen te ontdekken. Echter, ouders maken zich soms zorgen over zo’n avontuurlijke reis. In deze blogpost zal ik ingaan op de vraag: “Kan ik in mijn tussenjaar naar het buitenland?” en hopelijk wat zorgen wegnemen voor jongeren die deze beslissing overwegen.

1. Financiële aspecten

Een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het plannen van een reis naar het buitenland is natuurlijk het financiële aspect. Ouders kunnen terecht bezorgd zijn over hoe hun kind dit gaat bekostigen en of ze in staat zijn om voldoende geld te verdienen voor hun avontuur.

Het goede nieuws is dat er talloze mogelijkheden zijn om geld te verdienen tijdens je tussenjaar in het buitenland. Denk aan werken als au pair, vrijwilligerswerk doen, Engelse lessen geven of seizoenswerk in toeristische gebieden. Daarnaast kun je ook kijken naar beurzen, subsidies of sponsorships die specifiek gericht zijn op jongeren die graag willen reizen en nieuwe ervaringen willen opdoen.

2. Veiligheid

Veiligheid is vaak een grote bezorgdheid voor ouders wanneer hun kinderen naar het buitenland reizen. Ze maken zich zorgen over de risico’s die gepaard gaan met een onbekende omgeving, taalbarrières en mogelijke cultuurverschillen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat er veel organisaties zijn die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van jongeren tijdens hun tussenjaar in het buitenland. Deze organisaties bieden ondersteuning bij het vinden van veilige accommodatie, regelen van verzekeringen en geven advies over hoe je jezelf kunt beschermen in een vreemd land. Daarnaast kun je ook gebruik maken van online bronnen zoals reisblogs en forums om ervaringen te lezen en tips te krijgen van andere reizigers. Het is ook slim om contact op te nemen met lokale ambassades of consulaten voor specifieke informatie over jouw bestemming.

3. consequenties voor vervolg studie?

Een andere zorg die ouders kunnen hebben, is hoe zo’n tussenjaar invloed kan hebben op de academische voortgang van hun kinderen. Ze zijn bang dat ze achterstand oplopen of dat het lastig zal zijn om na het tussenjaar weer terug te keren naar de academische wereld.

Gelukkig tonen studies aan dat een tussenjaar juist positieve effecten kan hebben op persoonlijke ontwikkeling en motivatie. Jongeren kunnen waardevolle vaardigheden leren, zoals zelfstandigheid, probleemoplossend vermogen en interculturele competentie. Bovendien kunnen ze nieuwe interesses ontdekken die hen kunnen helpen bij het kiezen van een vervolgstudie. Het is altijd verstandig om vooraf contact op te nemen met de onderwijsinstelling waar je na je tussenjaar wilt studeren. Zij kunnen je informeren over eventuele consequenties en hoe je eventueel verloren tijd kunt inhalen.

4. Persoonlijke groei

Een tussenjaar in het buitenland biedt ongekende mogelijkheden voor persoonlijke groei. Het geeft jongeren de kans om uit hun comfortzone te stappen, nieuwe culturen te ervaren en zichzelf beter te leren kennen.

Tijdens zo’n reis zul je geconfronteerd worden met verschillende situaties die je uitdagen en helpen groeien als persoon. Je leert zelfstandig te zijn, problemen op te lossen, flexibel te zijn en open te staan voor andere manieren van leven.

Daarnaast ontwikkel je ook sociale vaardigheden door het ontmoeten van mensen uit verschillende landen en culturen. Deze internationale connecties kunnen waardevolle contacten worden voor de toekomst en kunnen zelfs leiden tot nieuwe kansen op professioneel gebied.

Conclusie

Kan ik in mijn tussenjaar naar het buitenland? Ja, absoluut! Hoewel ouders zich soms zorgen maken over financiële aspecten, veiligheid, academische consequenties en persoonlijke groei, zijn er genoeg mogelijkheden en hulpbronnen beschikbaar om deze zorgen weg te nemen. Een tussenjaar in het buitenland kan een onvergetelijke ervaring zijn die bijdraagt aan jouw persoonlijke ontwikkeling en toekomstige kansen. Dus ga ervoor, verken de wereld en laat deze ervaring jouw tussenjaar onvergetelijk maken! Benieuwd naar de mogelijkheden bij tussenjaarbreak? Bekijk ons gehele aanbod tussenjaar reizen.

×