HOE KOM IK TOT MIJN STUDIEKEUZE?

Het maken van een studiekeuze kan een uitdagende en overweldigende taak zijn, vooral voor jongeren die net hun middelbare school hebben afgerond. Veel jongeren twijfelen en willen graag een tussenjaar nemen om erachter te komen welke studie het beste bij hen past. In deze blogpost zullen we bespreken wat de beste manier is om tot jouw studiekeuze te komen. Dus, pak een kopje thee en lees verder!

1. Zelfreflectie: Ken jezelf

Voordat je begint met het verkennen van verschillende studies, is het belangrijk om eerst naar jezelf te kijken. Wat zijn jouw interesses, passies en talenten? Maak een lijst van wat je graag doet, waar je goed in bent en waar je energie van krijgt. Dit zal je helpen om beter inzicht te krijgen in welk soort studie bij jou zou kunnen passen.

2. Onderzoek naar verschillende studies

Nu je meer inzicht hebt gekregen in jezelf, is het tijd om verschillende studies te onderzoeken. Maak gebruik van online bronnen zoals universitaire websites, studentenforums en carrièrewebsites om informatie over verschillende studies te verzamelen. Lees over de inhoud van de opleidingen, loopbaanmogelijkheden en ervaringen van huidige studenten.

3. Praat met mensen uit het veld

Een geweldige manier om meer te weten te komen over een bepaalde studierichting is door te praten met mensen die al werkzaam zijn in dat veld. Dit kan bijvoorbeeld door het bijwonen van open dagen, het volgen van workshops of het benaderen van professionals via LinkedIn. Stel vragen over hun ervaringen, dagelijkse werkzaamheden en eventuele uitdagingen die ze tegenkomen. Dit kan je helpen om een realistisch beeld te krijgen van wat een bepaalde studie inhoudt.

4. Proefstuderen en meeloopdagen

Veel universiteiten en hogescholen bieden de mogelijkheid om proeflessen bij te wonen of mee te lopen met huidige studenten. Maak gebruik van deze gelegenheid! Het geeft je de kans om de sfeer op de campus te ervaren, colleges bij te wonen en kennis te maken met docenten en medestudenten. Door deze ervaring kun je beter inschatten of een bepaalde studie echt iets voor jou is.

5. Maak gebruik van studiekeuzeadvies

Als je nog steeds twijfelt na het doen van zelfreflectie, onderzoek en gesprekken met mensen uit het veld, overweeg dan om professioneel studiekeuzeadvies in te winnen. Er zijn verschillende organisaties en loopbaanadviseurs die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van jongeren bij hun studiekeuze. Zij kunnen je helpen om jouw interesses, vaardigheden en persoonlijkheid in kaart te brengen en passende studies aanbevelingen te doen.

Conclusie:

Het maken van een studiekeuze is geen gemakkelijke taak, maar met de juiste aanpak en wat zelfreflectie kun je dichter bij het vinden van jouw ideale studie komen. Vergeet niet dat het normaal is om twijfels te hebben en dat het oké is om een tussenjaar te nemen om jezelf beter te leren kennen. Blijf open-minded, wees nieuwsgierig en blijf zoeken naar die studie die jou inspireert en uitdaagt. Succes met het vinden van jouw pad!

Ga je mee op avontuur?

Al meer dan 800 Breakers gingen je voor!

iris-en-anouk

"Ik heb gewerkt bij kinderdagverblijf Sunny Side. Ik wil naar de PABO en dit was een ideale manier om te kijken wat het werk inhoudt." 

Iris

iris-en-anouk

Ik dacht dat ik niets met dit werk zou hebben, maar toen ik ging werken bij een BSO heb ik ervaren dat ik dit werk heel erg leuk vond. 

Anouk

sarah2-3-1_orig

Overdag werkte ik bij BSO Boks. Een hele leuke plek waar ik met veel plezier gewerkt heb. Daarnaast ben ik aktief betrokken geweest bij de oprichting van de Mixed hockey club Bonaire. In mijn vrije tijd ging ik veel om met een aantal stagaires uit Nederland

Sophie

sophie-300x277

In het begin van mijn Break had ik best veel last van heimwee. Maar toen ik bij de manege ging werken en heel leuke collega's kreeg ging dat gelukkig snel over. Ik kijk echt terug op de beste tijd van mijn leven en ik weet zeker dat ik nog eens terug ga om al mijn vrienden op Bonaire te bezoeken

Sarah

De reis naar je studiekeuze

Het leven van een student kent een aantal belangrijke keuzemomenten. Het begint bij het maken van een goede studiekeuze. Een tussenjaar reis leent zich hier heel goed voor. Je hebt nu de tijd om te ontdekken wat jouw talenten zijn en waar jij gelukkig van wordt. Wij hebben zelf jarenlange ervaring in het Hoger Onderwijs en kennen de weg. Samen met een coach ontdek je jouw studiekeuze.

Ik wil graag op reis, maar liever niet alleen

Dit is wat ons uniek maakt; je gaat op reis op zoek naar de antwoorden op jouw vragen maar je gaat niet alleen. Je gaat met een groep gelijkgestemden. Iets voor jou? Meld je dan aan voor jouw Tussenjaar Break. Al meer dan 800 jongeren gingen je voor. Mocht jouw droombestemming al vol zitten kijk dan eens ook naar onze andere tussenjaar reizen. Heb je nog vragen? Neem gerust contact op, dan kunnen we je alles over onze tussenjaar reizen vertellen.

Wat levert een tussenjaar reis mij op?

Een onvergetelijke reis tijdens je tussenjaar naar een tropisch (ei)land . Je leert een nieuwe cultuur kennen en krijgt nieuwe vrienden. Hierdoor leer je ook op eigen benen te staan.

Meerdere studies tonen aan dat een periode in het buitenland heel erg goed is voor de persoonlijke ontwikkeling van jonge mensen. Een reis tijdens het tussenjaar leidt tot minder studie uitval en betere studieresultaten. Ook als je later gaat solliciteren kan jouw tussenjaar reis van pas komen. Een buitenlandervaring en het vrijwilligerswerk staan ook nog eens goed op je cv.

MK studiekeuze

De wekelijkse gesprekken met mijn coach hebben mij veel over mezelf geleerd en toen ik op een opendag bij mijn studie ging kijken stond ik er echt versteld van hoe goed die studie bij mij past

Jouw studiekeuze is voor ons een serieuze zaak

Tijdens onze reizen gaan we verder dan een paar maandjes freewheelen in het buitenland. Niet dat daar iets mis mee is. Maar tijdens een tussenjaar Break reis gaat het om een serieuze aangelegenheid: jouw studiekeuze. Iets waarmee veel jongeren worstelen. Misschien jij ook wel. Wij bieden hulp bij je studiekeuze. De ervaringen tijdens de Bonaire Break stimuleren je tot het maken van keuzes. Jouw eigen keuzes waar je de rest van je leven wat aan hebt.

Deze methode is volledig gericht op het ontdekken van jouw talenten, drijfveren en passies. Gedurende jouw Break spreek je wekelijks met je coach en ga je na 6 weken met jouw studiekeuze op zak weer naar huis.

Dit maakt ons uniek!

Steeds meer opleidingen mogen hun studenten zelf selecteren. Dit betekent dat je naast goede cijfers ook je motivatie moet kunnen aantonen. Mede door onze jarenlange ervaring in het hoger onderwijs kunnen we je helpen met jouw studiekeuze en bereiden we je ook voor op de studiekeuze check gesprekken. Wij brengen je als het ware tot aan de voordeur van jouw studie. Dat maakt ons uniek.

Moeite met je studiekeuze?

Tijdens jouw tussenjaarbreak gaan wij heel gericht aan jouw (studie) toekomst werken. Dat doen we met de Motivatie Kompas methode. Je wordt begeleid door deskundige coaches met ruime ervaring.

Op reis naar je studiekeuze?

Tijdens onze reis stap je uit je comfortzone. Je leert nieuwe mensen kennen, beleeft avonturen en nieuwe ervaringen. Dit levert de energie op die jou gaat helpen bij het maken van jouw studiekeuze.

Is deze reis iets voor mij?

Heb jij een tussenjaar? Wil jij zes weken, wonen en werken op het tropische Bonaire? Nieuwe avonturen beleven en met je studiekeuze op zak weer naar huis? Meld je dan aan voor jouw tussenjaarbreak!

vrijwilligerswerk2
Dieren verzorgen in het asiel.

Vrijwilligerswerk tijdens je tussenjaar?

Door het werken voelde ik mij veel minder een toerist maar meer een deelgenoot van het eiland. Dat voelde heel goed. Ik heb ook veel mensen buiten mijn groep leren kennen. Ik weet zeker dat ik nog eens terug zal komen naar het eiland

Werken is nuttig en daarom vinden wij het belangrijk dat je aan de slag gaat als vrijwilliger in je tussenjaar. Het leert je verantwoordelijkheid te dragen, het geeft ritme en regelmaat, en het staat ook nog eens heel goed op je CV. Een hoop redenen dus waarom wij het belangrijk vinden dat elke Breaker aan het werk gaat. Werken doe je bij ons als vrijwilliger. Vrijwillig betekent echter niet vrijblijvend; er wordt door de dieren of kinderen waarmee je werkt op je gerekend en wij verwachten dus van elke Breaker dat hij of zij hier serieus mee omgaat.

Tussenjaar Break werkt

Wij werken samen met  instellingen, stichtingen en goede doelen waar ze jouw hulp goed kunnen gebruiken. Zo kun je gaan werken bij een kinderdagverblijf of een buitenschoolse opvang. Mocht je liever met dieren werken dan kun je onder andere aan de slag bij de Animal rescue centers of andere projecten in de natuur. Mocht je iets met cultuur willen doen dan kun je bij een aantal musea terecht. Op Bonaire kun je je o.a. inzetten voor de bescherming van de mangrovebossen of de endemische papagaaien waar Bonaire beroemd om is.

Ik had nog nooit iets met bouwen gedaan, maar toen ik ging werken bij museum Bonaire hebben we een hele vloer van beton gestort. We hebben onze handafdruk nog in de vloer achtergelaten

Waar liggen jouw talenten?

Je hebt nu het grootste deel van je leven in de schoolbanken doorgebracht en het wordt nu tijd om de wereld te gaan ontdekken. Op school heb je alles geleerd over wiskunde en biologie en je spreekt je talen. Maar wat weet je nu van jezelf? Waar ben je goed in? Waar liggen jouw talenten?  Het tussenjaar biedt jou de mogelijk om antwoorden te krijgen op al deze vragen. Ga je mee?

TUSSENJAAR & OUDERS​

Het blijft toch je kind die je met pijn in de buik op het vliegtuig zet. Wij kunnen uw zorgen op dit gebied natuurlijk niet wegnemen. Dat hoeft ook niet, het zijn namelijk heel normale en gezonde emoties. Wat wij wel doen is uw kind in een veilige omgeving opvangen en samen met een groep jonge mensen gaan wij ze een hele mooie en leerzame tijd aanbieden.

 

Vasthouden of loslaten?

“If you love someone set them free”, zong Sting. Ware woorden, maar niet minder makkelijk als je het zelf mee maakt. Wij merken dat het loslaten voor ouders vaak lastiger is dan voor onze deelnemers. Het tussenjaar is in dit opzicht ook een kruispunt in het leven van ouders.

Lesgeven aan kinderen
Vrijwilligerswerk Afbeelding
Vrijwilligerswerk dierenasiel
Vrijwilligerswerk Afbeelding
Lesgeven aan kinderen
Verschillende bouw of klusprojecten
Bouwprojecten voor de locale gemeente

Contactformulier invullen!

Ben jij tussen de 17 en 24 jaar en spreekt een van onze Breaks je aan of wil je er meer over weten? Neem dan contact op en meld je aan voor jouw tussenjaar reis.

×